digitaal 3D deur configurator

Boost je webshop met een product configurator

Wat is een digitale product configurator?

Een online product configurator is een digitale tool waarmee gebruikers zelf een product kunnen samenstellen op een website of mobiele app. Dit is bijzonder nuttig voor producten die veel opties bieden of (deels) op maat worden gemaakt, zoals bij het kopen van een auto of het ontwerpen van een stalen pui voor een nieuwe woning. Vaak worden product configurators ingezet als extra service voor exclusieve producten, waarbij de gebruiker eerst kan experimenteren met verschillende opties voordat zij een aankoopbeslissing nemen.

Product configurators zijn er in diverse vormen, van eenvoudig tot geavanceerd. Een simpele configurator kan bestaan uit afbeeldingen waarbij de gebruiker per onderdeel één of meerdere opties kan selecteren. Deze opties hebben vaak invloed op de totaalprijs, die direct wordt bijgewerkt. Een meer geavanceerde configurator laat het eindresultaat visueel zien, zoals een inbouwkast die zich aanpast bij elke nieuwe keuze. De meest uitgebreide variant is de 3D product configurator, waarbij de gebruiker het eindproduct vanuit verschillende hoeken kan bekijken, kan inzoomen en zelfs de omgeving waarin het product wordt geplaatst kan aanpassen. Dit laatste is vooral nuttig bij meubels; zo kan een gebruiker beter inschatten of een iconische bank daadwerkelijk in zijn of haar woonkamer past.

Het kiezen van de juiste configurator hangt af van wat je wilt bereiken en welk budget je beschikbaar hebt. Twijfel je over welke product configurator geschikt is voor jouw product? Dan kun je altijd beginnen met een eenvoudige versie om de markt te testen en vervolgens upgraden naar een complexere configurator als de vraag toeneemt.

Waarvoor zijn product configurators geschikt?

Verkoop je een high-end product of wil je de gebruiker aan de knoppen laten zitten, dan kan een digitale product configurator heel geschikt zijn voor jouw situatie. Een product configurator kan een uitkomst zijn bij ieder product of iedere service waar meer opties en uitbreidingen aan hangen.

Los van het feit dat een digitale product configurator futuristisch overkomt en het bestelproces drastisch vereenvoudigd, zijn er nog vele voordelen te noemen. Een product configurator biedt voordelen voor zowel de eindgebruiker als de webshop eigenaar. Hieronder worden de belangrijkste voordelen van product configuratoren op een rij gezet.

Voordelen van een product configurator voor de eindgebruiker:

  • Zelf ontdekken: Gebruikers kunnen zelf alle opties bekijken en uitproberen, wat hen helpt een weloverwogen keuze te maken.
  • Transparantie: De kosten en verwachtingen zijn duidelijk, wat helpt om teleurstellingen te voorkomen.
  • Betrokkenheid: Het samenstellen van een product geeft een gevoel van controle en betrokkenheid, wat de koopervaring verrijkt.
  • Luxe ervaring: Een configurator wordt vaak gezien als een luxe, wat de algehele winkelervaring verbetert.
  • Minder drempels: Gebruikers hoeven niet eerst contact op te nemen om te ontdekken wat er mogelijk is; ze kunnen direct online aan de slag.

Voordelen van een product configurator voor de webshop eigenaar:

  • Efficiëntie: Minder tijd kwijt aan het beantwoorden van vragen, aangezien de configurator veel voorkomende vragen al beantwoordt.
  • Hogere kwaliteit leads: Alleen serieuze klanten die al een goed beeld hebben van de prijs en mogelijkheden zullen contact opnemen.
  • Gestandaardiseerde prijzen: Prijzen worden op één plek beheerd, wat consistentie en nauwkeurigheid bevordert.
  • Versterking van het merk: Een geavanceerde configurator draagt bij aan de naamsbekendheid en het imago van je merk als innovatief en klantgericht.

De verschillende soorten web configurators

Eenvoudige configurators

Eenvoudige configurators bieden basis functionaliteiten zoals selectievakjes of afbeeldingen om opties te kiezen. De totaalprijs wordt weergegeven, en eventuele extra opties worden tekstueel toegelicht. Aanvragen worden via e-mail naar de webshop beheerder gestuurd, waarna verdere afhandeling telefonisch of face-to-face plaatsvindt.

Deze configurators zijn ideaal om mee te beginnen, vooral als je een service aanbiedt zoals het samenstellen van een reis. Een eenvoudige configurator kan klanten al een goed beeld geven van de mogelijkheden zonder de noodzaak voor uitgebreide 2D- of 3D-visualisaties.

Voor een klant hebben wij een eenvoudige configurator ontwikkeld waarbij de eindgebruiker een offerte kan aanvragen voor verschillende producten, ieder product kent meerdere opties. De gebruiker kan in de offerte aanvraag zelf zijn / haar product samenstellen d.m.v. afbeeldingen selecteren, verschillende opties kiezen en tekstuele aanvullingen geven waar nodig. Tot slot kan de eindgebruiker extra bestanden uploaden ter aanvulling en de aanvraag versturen. Bekijk hier een voorbeeld van een eenvoudige product configurator.

Eenvoudige online product configurator

2D product configurator

Een 2D product configurator biedt veel van dezelfde voordelen als een 3D configurator, maar toont het eindproduct als een afbeelding in plaats van een 3D-model. Dit kan de beste oplossing zijn voor producten waar een 3D-weergave niet noodzakelijk of praktisch is.

Deze configurators bieden klanten een interactieve winkelervaring waarin ze het product naar wens kunnen samenstellen, terwijl jij als webshop beheerder zeker weet dat de binnenkomende aanvragen van serieuze kopers zijn.

3D deur configurator

3D product configurator

De 3D product configurator is de top van de lijn. Gebruikers kunnen hun aankoop al virtueel beleven voordat ze deze daadwerkelijk ontvangen. Dit type configurator combineert de voordelen van zowel fysieke als online winkels, wat zorgt voor een unieke en overtuigende ervaring.

Met een 3D configurator kun je de verwachtingen van je klanten volledig overtreffen. Door indrukwekkende animaties lijkt het alsof het product ter plekke voor de ogen van de klant wordt samengesteld. Hierdoor wordt de klant overtuigd van de aankoop en zal hij minder snel naar concurrerende aanbieders kijken.

Voor een klant, die stalen constructies maakt op maat, hebben wij een 3D product configurator gemaakt waarbij bezoekers zelf een deur kunnen samenstellen. In de configurator kan er gekozen worden uit verschillende draaimechanismen, deurhendels, beglazing en het aantal deuren en zijpanelen. Alle keuzes hebben effect op de totaalprijs en de eindresultaat wordt d.m.v. een 3D model bij iedere aanpassingen opnieuw gegenereerd. De gebruiker kan na alles te hebben samengesteld de deur bestellen.

Bij interesse, neem contact met ons op. We geven je graag een demo.

Interesse in een configurator voor jouw website?

Bij Digital KISS hebben we uitgebreide ervaring met het ontwikkelen van configurators in alle soorten en maten. Samen met jou bepalen we de beste oplossing voor zowel de korte als lange termijn. Onze configurators kunnen naadloos worden geïntegreerd in ieder platform en in ieder framework.

Onze configurators worden volledig op maat gemaakt, zodat jij de controle hebt over zowel het ontwerp als de functionaliteiten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Digital KISSES

Wil je een
Mobiele App
laten ontwikkelen? Plan een informeel gesprek in met ons!