ALGEMENE VOORWAARDEN DIGITAL KISS
1. Definities
In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:
Opdrachtnemer: Digital KISS, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 81756356, gevestigd te Gooimeer 3B, Naarden.
Opdrachtgever: De natuurlijke persoon of rechtspersoon die aan Opdrachtnemer opdracht heeft gegeven tot het verrichten van werkzaamheden.
Overeenkomst: De overeenkomst van opdracht tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer, waarbij Opdrachtnemer zich jegens Opdrachtgever verbindt werkzaamheden te verrichten.
Diensten: Software-ontwikkeling, softwareonderhoud, consultancy, projectmanagement en alle overige door Digital KISS aangeboden diensten.
Software: De door Opdrachtnemer ontwikkelde of beschikbaar gestelde softwareapplicaties, websites, API's, broncode en overige digitale producten.
2. Toepasselijkheid
2.1 Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, opdrachten, rechtsbetrekkingen en overeenkomsten waarbij Opdrachtnemer zich verbindt werkzaamheden te verrichten voor Opdrachtgever, ongeacht de aard en benaming daarvan.
2.2 Afwijkingen van deze Algemene Voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen.
2.3 Indien enige bepaling van deze Algemene Voorwaarden nietig is of vernietigd wordt, blijven de overige bepalingen volledig van toepassing.
2.4 De toepasselijkheid van eventuele inkoop- of andere voorwaarden van Opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.
3. Aanbieding en totstandkoming van de overeenkomst
3.1 Alle aanbiedingen en offertes van Opdrachtnemer zijn vrijblijvend, tenzij in de offerte uitdrukkelijk anders is aangegeven.
3.2 Een overeenkomst komt tot stand nadat Opdrachtnemer een opdracht van Opdrachtgever schriftelijk heeft bevestigd, dan wel op het moment dat Opdrachtnemer met de uitvoering van de opdracht is begonnen.
3.3 Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor om een opdracht zonder opgave van redenen te weigeren.
4. Uitvoering van de Overeenkomst
4.1 Opdrachtnemer zal de Overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en volgens de eisen van goed vakmanschap uitvoeren, op grond van de op dat moment bekende stand der wetenschap en techniek.
4.2 Opdrachtnemer heeft het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden, zonder kennisgeving aan Opdrachtgever. De Opdrachtnemer blijft jegens Opdrachtgever verantwoordelijk voor de nakoming van de Overeenkomst.
4.3 De Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan Opdrachtnemer aangeeft dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de Overeenkomst, tijdig aan Opdrachtnemer worden verstrekt. Indien de voor de uitvoering van de Overeenkomst benodigde gegevens niet tijdig aan Opdrachtnemer zijn verstrekt, heeft Opdrachtnemer het recht de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten en de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten aan de Opdrachtgever in rekening te brengen.
4.4 Indien is overeengekomen dat de Overeenkomst in fasen zal worden uitgevoerd, kan Opdrachtnemer de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren opschorten totdat de Opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.
5. Wijziging van de Overeenkomst
5.1 Indien tijdens de uitvoering van de Overeenkomst blijkt dat het voor een behoorlijke uitvoering noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen of aan te vullen, zullen partijen tijdig en in onderling overleg de Overeenkomst dienovereenkomstig aanpassen.
5.2 Indien partijen overeenkomen dat de Overeenkomst wordt gewijzigd of aangevuld, kan het tijdstip van voltooiing van de uitvoering daardoor worden beïnvloed. Opdrachtnemer zal de Opdrachtgever zo spoedig mogelijk hiervan op de hoogte stellen.
5.3 Indien de wijziging van of aanvulling op de Overeenkomst financiële en/of kwalitatieve consequenties zal hebben, zal Opdrachtnemer de Opdrachtgever hierover van tevoren inlichten.
5.4 Wijzigingen in de oorspronkelijk gesloten Overeenkomst tussen de Opdrachtgever en Opdrachtnemer zijn pas geldig vanaf het moment dat deze wijzigingen middels een aanvullende of gewijzigde overeenkomst schriftelijk zijn aanvaard door beide partijen.
6. Contractduur en Opzegging
6.1 De Overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij uit de aard van de Overeenkomst anders voortvloeit of indien partijen uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeenkomen.
6.2 Opdrachten met een voortdurend karakter worden aangegaan voor de duur zoals vermeld in de Overeenkomst en bij gebreke daarvan voor de duur van één jaar.
6.3 Beide partijen kunnen de Overeenkomst te allen tijde schriftelijk opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
6.4 In geval van opzegging blijven de overeengekomen tarieven voor de duur van de opzegtermijn verschuldigd.
6.5 In geval van liquidatie, van (aanvrage van) surséance van betaling of faillissement, van beslaglegging ten laste van de Opdrachtgever, van schuldsanering of een andere omstandigheid waardoor de Opdrachtgever niet langer vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken, staat het Opdrachtnemer vrij om de Overeenkomst terstond en met directe ingang op te zeggen, zonder enige verplichting zijnerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling.
7. Honorarium en Betaling
7.1 Het honorarium van Opdrachtnemer is exclusief BTW, reiskosten en andere onkosten, tenzij anders overeengekomen.
7.2 Indien Opdrachtnemer en Opdrachtgever voor de te leveren diensten een vast bedrag zijn overeengekomen, zal dit vaste bedrag exclusief BTW in de offerte worden vermeld.
7.3 Indien geen vast honorarium wordt overeengekomen, zal het honorarium worden vastgesteld op grond van werkelijk bestede uren. Het honorarium wordt berekend volgens de gebruikelijke uurtarieven van Opdrachtnemer, geldende voor de periode waarin de werkzaamheden worden verricht, tenzij een daarvan afwijkend uurtarief is overeengekomen.
7.4 Bij opdrachten met een looptijd van meer dan één maand kunnen de verschuldigde kosten periodiek in rekening worden gebracht.
7.5 Opdrachtnemer is gerechtigd prijsstijgingen door te berekenen indien tussen het moment van aanbieding en levering, de tarieven ten aanzien van bijvoorbeeld lonen, materiaalkosten of valutakoersen zijn gestegen.
7.6 Betaling dient te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum, op een door Opdrachtnemer aan te geven wijze in de valuta waarin is gefactureerd, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
7.7 Bij niet-tijdige betaling is Opdrachtgever van rechtswege in verzuim en is Opdrachtnemer gerechtigd zonder nadere ingebrekestelling 1% rente per maand in rekening te brengen.
7.8 Indien Opdrachtgever in gebreke blijft in de tijdige betaling van een factuur, dan is Opdrachtgever van rechtswege in verzuim en is deze tevens gehouden tot vergoeding van alle (buiten-)gerechtelijke kosten die Opdrachtnemer moet maken ter incasso van haar vorderingen, met een minimum van 15% van het verschuldigde bedrag.
7.9 In geval van liquidatie, faillissement, beslag of surseance van betaling van de Opdrachtgever zijn de vorderingen van Opdrachtnemer op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar.
7.10 Opdrachtnemer heeft het recht de door Opdrachtgever gedane betalingen te laten strekken in de eerste plaats in mindering van de kosten, vervolgens in mindering van de opengevallen rente en tenslotte in mindering van de hoofdsom en de lopende rente.
8. Intellectuele Eigendom
8.1 Alle rechten van intellectuele eigendom op alle in het kader van de diensten ontwikkelde of ter beschikking gestelde software, documentatie, rapporten, offertes, adviezen, evenals voorbereidend materiaal daarvan, berusten uitsluitend bij Opdrachtnemer of diens licentiegevers, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.
8.2 Opdrachtgever verkrijgt uitsluitend de gebruiksrechten en bevoegdheden die bij deze voorwaarden of anderszins uitdrukkelijk worden toegekend. Voor het overige zal Opdrachtgever de software of andere materialen niet verveelvoudigen of daarvan kopieën vervaardigen.
8.3 Het is Opdrachtgever niet toegestaan enige aanduiding betreffende het vertrouwelijke karakter dan wel betreffende auteursrechten, merken, handelsnamen of andere rechten van intellectuele eigendom uit de software, documentatie, websites of andere materialen te verwijderen of te wijzigen.
8.4 Opdrachtgever zal nimmer technische beveiligingsmaatregelen van software verwijderen of omzeilen.
8.5 Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor om verworven kennis bij de uitvoering van werkzaamheden voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie van Opdrachtgever ter kennis van derden wordt gebracht.
9. Geheimhouding
9.1 Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun Overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.
9.2 Indien, op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak, Opdrachtnemer gehouden is vertrouwelijke informatie aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden te verstrekken, dan is Opdrachtnemer niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is de Opdrachtgever niet gerechtigd tot ontbinding van de Overeenkomst op grond van enige schade, hierdoor ontstaan.
10. Aansprakelijkheid
10.1 Opdrachtnemer is slechts aansprakelijk voor schade geleden door Opdrachtgever die het rechtstreekse en uitsluitende gevolg is van een aan Opdrachtnemer toe te rekenen tekortkoming in de uitvoering van de Overeenkomst, indien en voor zover de schade bij normale vakkennis en ervaring en met inachtneming van normale oplettendheid en wijze van beroepsuitoefening had kunnen worden vermeden.
10.2 De totale aansprakelijkheid van Opdrachtnemer wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de Overeenkomst is beperkt tot vergoeding van directe schade tot maximaal het bedrag van de voor die Overeenkomst bedongen prijs (exclusief BTW). Indien de Overeenkomst hoofdzakelijk een duurovereenkomst is met een looptijd van meer dan één jaar, wordt de bedongen prijs gesteld op het totaal van de vergoedingen (exclusief BTW) bedongen voor één jaar. In geen geval zal de totale aansprakelijkheid van Opdrachtnemer voor directe schade, uit welke hoofde dan ook, meer bedragen dan € 50.000 (vijftigduizend euro).
10.3 Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan:
- De redelijke kosten die Opdrachtgever zou moeten maken om de prestatie van Opdrachtnemer aan de Overeenkomst te laten beantwoorden;
- Redelijke kosten, gemaakt ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op directe schade in de zin van deze voorwaarden;
- Redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover Opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade in de zin van deze voorwaarden.
10.4 Aansprakelijkheid van Opdrachtnemer voor indirecte schade, daaronder begrepen maar niet beperkt tot gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, verlies van gegevens, schade door bedrijfsstagnatie en imagoschade is uitgesloten.
10.5 Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door downtime, storingen in de beschikbaarheid, of bugs en defecten in de door Opdrachtnemer ontwikkelde of onderhouden software, websites of systemen. Opdrachtgever is zich ervan bewust dat alle software en systemen downtime kunnen ondervinden, bugs kunnen bevatten en dat Opdrachtnemer geen 100% uptime of foutloze werking kan garanderen.
10.6 Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor alle aanspraken van derden, daaronder mede begrepen aandeelhouders, bestuurders, commissarissen en personeel van Opdrachtgever, alsmede gelieerde rechtspersonen en ondernemingen en anderen die bij de organisatie van Opdrachtgever betrokken zijn, welke direct of indirect met de uitvoering van de Overeenkomst samenhangen, waaronder begrepen maar niet beperkt tot aanspraken voor gederfde omzet of winst als gevolg van storingen, downtime, bugs, defecten of niet-beschikbaarheid van de door Opdrachtnemer ontwikkelde of onderhouden software of systemen.
10.7 Buiten de in artikel 10.2 en 10.3 genoemde gevallen rust op Opdrachtnemer geen enkele aansprakelijkheid voor schadevergoeding, ongeacht de grond waarop een actie tot schadevergoeding zou worden gebaseerd.
10.8 De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer ontstaat slechts indien Opdrachtgever Opdrachtnemer onverwijld en deugdelijk schriftelijk in gebreke stelt, daarbij een redelijke termijn stellende ter zuivering van de tekortkoming, en Opdrachtnemer ook na die termijn toerekenbaar in de nakoming van zijn verplichtingen tekort blijft schieten. De ingebrekestelling dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten, zodat Opdrachtnemer in staat is adequaat te reageren.
10.9 Voorwaarde voor het ontstaan van enig recht op schadevergoeding is steeds dat Opdrachtgever de schade zo spoedig mogelijk na het ontstaan daarvan schriftelijk bij Opdrachtnemer meldt. Iedere vordering tot schadevergoeding tegen Opdrachtnemer vervalt door het enkele verloop van 12 maanden na het ontstaan van de vordering.
10.10 Het bepaalde in dit artikel geldt ook ten gunste van alle (rechts)personen waarvan Opdrachtnemer zich ter uitvoering van de Overeenkomst bedient.
11. Overmacht
11.1 Partijen zijn niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting, indien zij daartoe gehinderd worden als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor hun rekening komt.
11.2 Onder overmacht wordt in deze Algemene Voorwaarden verstaan, naast hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen, alle van buitenkomende oorzaken, voorzien of niet-voorzien, waarop Opdrachtnemer geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor Opdrachtnemer niet in staat is zijn verplichtingen na te komen. Werkstakingen in het bedrijf van Opdrachtnemer, ziekte en/of arbeidsongeschiktheid, stroomstoringen, netwerkstoringen, computerstoringen, stremming in het vervoer, brand of wateroverlast, epidemieën, pandemieën, import- of handelsbeperkingen en oorlog of terroristische dreiging worden daaronder begrepen.
11.3 Opdrachtnemer heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert, intreedt nadat Opdrachtnemer zijn verplichtingen had moeten nakomen.
11.4 Partijen kunnen gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de Overeenkomst opschorten. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden is ieder der partijen gerechtigd de Overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de andere partij.
11.5 Voor zover Opdrachtnemer ten tijde van het intreden van overmacht inmiddels gedeeltelijk zijn verplichtingen uit de Overeenkomst is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is Opdrachtnemer gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te declareren. Opdrachtgever is gehouden deze declaratie te voldoen als ware het een afzonderlijke Overeenkomst.
12. Opschorting en Ontbinding
12.1 Opdrachtnemer is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de Overeenkomst te ontbinden, indien:
- Opdrachtgever de verplichtingen uit de Overeenkomst niet of niet volledig nakomt;
- Na het sluiten van de Overeenkomst Opdrachtnemer ter kennis gekomen omstandigheden goede grond geven te vrezen dat de Opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen;
- Opdrachtgever bij het sluiten van de Overeenkomst verzocht is zekerheid te stellen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de Overeenkomst en deze zekerheid uitblijft of onvoldoende is.
12.2 Voorts is Opdrachtnemer bevoegd de Overeenkomst te (doen) ontbinden indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de Overeenkomst onmogelijk of naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet langer kan worden gevergd dan wel indien zich anderszins omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat ongewijzigde instandhouding van de Overeenkomst in redelijkheid niet mag worden verwacht.
12.3 Indien de Overeenkomst wordt ontbonden zijn de vorderingen van Opdrachtnemer op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. Indien Opdrachtnemer de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken uit de wet en Overeenkomst.
12.4 Opdrachtnemer behoudt steeds het recht schadevergoeding te vorderen.
13. Exit-regeling
13.1 In geval van beëindiging van de Overeenkomst, om welke reden dan ook, zal Opdrachtnemer op eerste verzoek van Opdrachtgever alle redelijke medewerking verlenen aan een soepele overdracht van de dienstverlening aan Opdrachtgever of een door Opdrachtgever aangewezen derde partij.
13.2 De kosten voor de in artikel 13.1 bedoelde werkzaamheden zijn voor rekening van Opdrachtgever, tenzij de Overeenkomst wordt beëindigd wegens een toerekenbare tekortkoming van Opdrachtnemer. In dat geval zijn de redelijke kosten voor rekening van Opdrachtnemer.
13.3 Opdrachtnemer zal in geval van beëindiging van de Overeenkomst alle data, bestanden en andere materialen die eigendom zijn van Opdrachtgever op eerste verzoek aan Opdrachtgever ter beschikking stellen in een algemeen gangbaar formaat.
14. Gebreken en Klachttermijnen
14.1 Klachten over de verrichte werkzaamheden dienen door de Opdrachtgever binnen 8 dagen na ontdekking, doch uiterlijk binnen 14 dagen na voltooiing van de betreffende werkzaamheden schriftelijk te worden gemeld aan Opdrachtnemer. De ingebrekestelling dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten, zodat Opdrachtnemer in staat is adequaat te reageren.
14.2 Indien een klacht gegrond is, zal Opdrachtnemer de werkzaamheden alsnog verrichten zoals overeengekomen, tenzij dit inmiddels voor de Opdrachtgever aantoonbaar zinloos is geworden. Dit laatste dient door de Opdrachtgever schriftelijk kenbaar te worden gemaakt.
14.3 Indien het alsnog verrichten van de overeengekomen werkzaamheden niet meer mogelijk of zinvol is, zal Opdrachtnemer slechts aansprakelijk zijn binnen de grenzen van artikel 10.
15. Garanties
15.1 Opdrachtnemer garandeert dat de door hem ontwikkelde software voldoet aan de specificaties zoals opgenomen in de Overeenkomst.
15.2 Opdrachtnemer garandeert niet dat de software zonder onderbreking, fouten of overige gebreken zal werken of dat alle fouten en gebreken worden verbeterd.
15.3 Opdrachtnemer zal zich naar beste vermogen ervoor inspannen om fouten in de ontwikkelde software of geleverde diensten binnen een redelijke termijn te herstellen indien deze binnen een periode van drie maanden na oplevering gedetailleerd omschreven schriftelijk bij Opdrachtnemer zijn gemeld. Herstel wordt gratis uitgevoerd, tenzij de software of dienst in opdracht van Opdrachtgever is ontwikkeld of verleend anders dan voor een vaste prijs, in welk geval Opdrachtnemer volgens zijn gebruikelijke tarieven de kosten van herstel in rekening zal brengen.
15.4 Opdrachtnemer is gerechtigd de kosten van herstel in rekening te brengen indien de fouten het gevolg zijn van gebruiksfouten van Opdrachtgever of van andere niet aan Opdrachtnemer toe te rekenen oorzaken.
15.5 De garantieverplichting vervalt indien de software door Opdrachtgever of door derden is gewijzigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer.
16. Privacy en Gegevensverwerking
16.1 Indien Opdrachtnemer in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst persoonsgegevens verwerkt, zullen deze persoonsgegevens op een behoorlijke en zorgvuldige wijze worden verwerkt, overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
16.2 Opdrachtnemer zal passende technische en organisatorische maatregelen treffen om de persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of tegen enige vorm van onrechtmatige verwerking.
16.3 Indien de Overeenkomst inhoudt dat Opdrachtnemer persoonsgegevens verwerkt in opdracht van Opdrachtgever, dan zullen partijen een verwerkersovereenkomst sluiten die voldoet aan de eisen die de AVG daaraan stelt.
17. Geen overdracht personeel
17.1 Het is Opdrachtgever niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer om tijdens de looptijd van de Overeenkomst, alsmede gedurende een periode van twaalf maanden na beëindiging daarvan, medewerkers van Opdrachtnemer die betrokken zijn geweest bij de uitvoering van de Overeenkomst, in dienst te nemen dan wel op andere wijze, direct of indirect, voor zich te laten werken.
17.2 Bij overtreding van het bepaalde in het vorige lid, verbeurt Opdrachtgever aan Opdrachtnemer een direct opeisbare boete van € 25.000,- per overtreding, te vermeerderen met € 1.000,- voor iedere dag dat de overtreding voortduurt, onverminderd het recht van Opdrachtnemer om daarnaast volledige schadevergoeding te vorderen.
18. Toepasselijk recht en geschillen
18.1 Op alle rechtsbetrekkingen waarbij Opdrachtnemer partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft.
18.2 De rechtbank in de vestigingsplaats van Opdrachtnemer is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft. Niettemin heeft Opdrachtnemer het recht het geschil voor te leggen aan de volgens de wet bevoegde rechter.
18.3 Partijen zullen eerst een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.
19. Wijziging van de Algemene Voorwaarden
19.1 Opdrachtnemer is bevoegd wijzigingen in deze Algemene Voorwaarden aan te brengen. Deze wijzigingen treden in werking op het aangekondigde tijdstip van inwerkingtreding.
19.2 Opdrachtnemer zal de gewijzigde voorwaarden tijdig aan de Opdrachtgever toezenden. Indien geen tijdstip van inwerkingtreding is medegedeeld, treden wijzigingen jegens de Opdrachtgever in werking zodra hem/haar de wijziging is medegedeeld.
20. Slotbepalingen
20.1 Indien enige bepaling uit deze Algemene Voorwaarden of uit de onderliggende Overeenkomst geheel of ten dele nietig en/of niet geldig en/of niet afdwingbaar mocht zijn, dit ten gevolge van enig wettelijk voorschrift, rechterlijke uitspraak dan wel anderszins, dan zal dit geen enkel gevolg hebben voor de geldigheid van alle andere bepalingen van deze Algemene Voorwaarden of de onderliggende Overeenkomst.
20.2 Indien een bepaling van deze Algemene Voorwaarden of de onderliggende Overeenkomst niet geldig mocht zijn om een reden als bedoeld in het vorige lid, maar wel geldig zou zijn indien deze een beperktere omvang of strekking zou hebben, dan zal deze bepaling -vooreerst- automatisch gelden met de meest verstrekkende of omvangrijkste beperktere omvang of strekking waarmee of waarin zij wel geldig is.
20.3 Onverminderd het bepaalde in lid 2 kunnen partijen desgewenst in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepalingen overeen te komen. Daarbij zal zoveel mogelijk aangesloten worden bij het doel en de strekking van de nietige c.q. vernietigde bepalingen.
Deze Algemene Voorwaarden zijn laatst gewijzigd op 23 oktober 2024