Wat kost het om een webshop te (laten) maken?

Wat kost een webshop?

Wat kost het om een webshop te laten maken? Een vraag die bij veel ondernemers op komt op het moment dat zij hun producten online willen verkopen. Je hebt immers zelf helemaal geen tijd om een webshop in elkaar te prieken. In dit artikel lichten we de verschillende mogelijkheden uit voor het bouwen van een webshop en wat de bijbehorende kosten zijn.

Wat is een webshop?

Een webshop is het equivalent van een online winkel. Hier is het ‘online’ het trefwoord. Zoals je bij een winkel in een winkelstraat spullen kunt kopen, kan dat bij een webshop ook. Er zijn producten te vinden, je komt (soms) mensen tegen die jou kunnen helpen en er is een kassa waar je de producten kunt afrekenen.

Een webshop bestaat over het algemeen uit de volgende onderdelen.

  • Website
  • Content Management Systeem
  • API

Je bezoekers bestellen bij je website. Hier zijn al je producten te vinden. Bezoekers kunnen hier je aanbiedingen vinden en (hopelijk met uiterst gemak) je producten bestellen. Dit is je winkel.

In het Content Management Systeem (CMS) beheer je de data van je website. Hier voeg je bijvoorbeeld nieuwe producten toe. Ook kan je hier de bestellingen die zijn gemaakt inzien, kortingscodes aanmaken en je verkoopcijfers analyseren. Dit is je magazijn.

Een API moet je zien als een applicatie die communicatie tussen 2 applicaties mogelijk maakt. Bestelling binnen bij je webshop? De website stuurt een signaal naar de API waarna de API een e-mailbevestiging naar de klant stuurt. Ook de betalingen van je webshop lopen via een API. Wel zo fijn als deze goed in elkaar zit dus. Dit is de verbinding die je hebt met je leveranciers.

Onderdelen van een webshop

Het grote voordeel van een webshop is dat er ontzettend veel klanten bij jou kunnen winkelen, terwijl jij niet in de winkel aanwezig hoeft te zijn. Zo zijn er weinig winkels waar 100 (of 10.000) mensen tegelijkertijd bij de kassa kunnen afrekenen. Daarnaast kunnen mensen aan de andere kant van Nederland (of de wereld) spullen bij jouw online winkel kopen.

De stijging aan online aankopen is de afgelopen jaren flink gestegen. De verwachting is dat dit gestaag door zal groeien. Als je al producten verkoopt, is het dus geen slecht idee om te kijken of je dit online ook kunt doen.


In het eerste kwartaal van 2021 gaven Nederlandse consumenten € 7,7 miljard uit bij webshops.


Wat zijn de mogelijkheden om een webshop te bouwen?

Platformen

Er zijn verschillende manieren om een webshop te bouwen. Zo heb je platformen waar je zonder technische kennis een webshop in elkaar kan klikken. Bekende namen op dit gebied zijn WordPress (met WooCommerce) en Shopify. Bij deze platformen kan je een huisstijl kiezen, wat een template wordt genoemd. Functionaliteiten van zulke platformen zijn basic. De snelheid van zo’n shop is, mits je een goed template uitzoekt, vrij goed.

Deze platformen bieden de mogelijkheid om plugins aan je website toe te voegen. Het mooie hiervan is dat je functionaliteiten zoals een vindbaarheidscheck aan je website toevoegt zonder technische kennis. Erg verslavend om veel plugins te installeren dus. Het nadeel hiervan is dat je je website vertraagd. Iedere plugin die je installeert zorgt er namelijk voor dat er meer code op je webshop draait. Meer code betekent dus langere laadtijden.

Webshop op maat

Een andere mogelijkheid om een webshop te maken is door deze zelf te programmeren. Dit wordt gedaan door professionele ontwikkelaars. Door zelf alle code te hebben geschreven, kunnen ontwikkelaars alles aanpassen wat ze willen. Ook kunnen zij de focus leggen op bepaalde belangrijke onderwerpen. Denk hierbij aan snelheid, gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid. Twee bekende webshops die door ontwikkelaars zijn gebouwd zijn die van bol.com en Coolblue.

De meeste software bureau’s maken gebruiken van eerder genoemde platformen. Dit doen zij omdat dit over het algemeen makkelijker is en omdat het minder tijd kost. Voor het gros van webshophouders is dit een prima oplossing.

Er zijn ook software bureau’s die hun eigen webshops programmeren. Vaak hebben zij dan een grote webshop gebouwd die ze voor meerdere klanten kunnen gebruiken. Iedere klant zijn webshop ziet er dan wel anders uit, maar werkt achter de schermen hetzelfde. Het grote voordeel voor de webshophouder is dat wanneer het bureau verbeteringen doorvoert, zij deze ook op hun webshop krijgen. Omdat dit verbeteringen zijn voor alle webshops onder hun beheer, hoef je hier als klant vaak niet voor te betalen. Een ander groot voordeel is dat je een partij aan developers hebt die een constante focus heeft op jouw webshop.

Heb je interesse in een webshop op maat? Bekijk onze demo webshop en neem contact met ons op als het je bevalt!

Zelf ontwikkelen of laten doen?

Om te bepalen waar je het beste voor kunt kiezen moet je een aantal dingen op een rijtje zetten. Allereerst is het handig om te bepalen of je jouw online winkel zelf gaat bouwen of dat je dit uit gaat besteden. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  • Ben je handig met computers of wil je handig worden?
  • Werk je graag met software?
  • Ben je bereid veel tijd te besteden aan je website?
  • Zijn basis functionaliteiten voor jouw website voldoende?
  • Heb je een klein budget en wil je ook klein beginnen?

Als je alle vragen hebt beantwoord met ja, kan je zelf je webshop in elkaar klikken. Shopify is hier in het gros van de scenario’s het meest geschikt. Hier kan voor een prima prijs een mooie webshop bouwen waarbij je keuze hebt uit veel templates. De functionaliteiten bij Shopify zijn ook relatief uitgebreid.

Als je één van de vragen hebt beantwoord met nee, dan raadt ik je aan om het bouwen van je webshop uit te besteden. Veel mensen hebben wel een handige kennis of neef/nicht die websites bouwt. Je kan er voor kiezen om het door zo iemand te laten maken. Als je je webshop wat serieuzer wilt aanpakken, dan is het verstandiger om het te laten bouwen en onderhouden door een webdesign bureau. Door de ervaring van zulke bureau’s krijg je een beter werkend product, maar ook wordt er qua onderhoud meer aandacht aan jou als klant besteed. Oftewel, meer kans op een succesvol draaiende webshop.

Alle kosten van een webshop op een rijtje

Je kiest er voor om je webshop door een webdesign bureau te laten ontwikkelen. Waar ben je dan aan toe qua kosten? Het ontwikkelen van je webshop is natuurlijk de grootste kostenpost. Daarnaast moet je er vanuit gaan dat er maandelijkse kosten bijkomen voor bijvoorbeeld hosting, onderhoud en eventuele updates.

Ontwikkeling