Wat kost het om een (web) app te maken?

Hoeveel kost een app?

Je hebt een geweldig app idee, je doet wat onderzoek en komt erachter dat jouw idee nog niet (helemaal) bestaat. Je vertelt het aan vrienden en collega’s en zij vinden het geniaal! Je besluit om het te doen, maar wat kost een app?

Komt dit verhaal je bekend voor? Lees dan verder. In deze blog zullen we het uitgebreid hebben over de kosten voor het ontwikkelen van een app, de bijkomende kosten voor onderhoud en updates en waarom de prijzen zo kunnen verschillen.

Inhoud

  1. Waarom variëren de prijzen voor een app zoveel?
  2. Waar komen de kosten vandaan?
  3. Hoe ziet het kostenplaatje van een app eruit?
  4. Waarmee begin je en hoe bespaar je geld?

Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag, de kosten voor een app laten maken variëert tussen de € 10.000 - € 100.000.

Waarom variëren de prijzen zoveel?

De kosten voor een app kan je vergelijken met de kosten van een huis laten bouwen. Er spelen allerlei factoren mee die invloed hebben op de prijs van een huis. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vierkante meters en de locatie, maar ook de fundering en de materialen die gebruikt zijn. Daar komen ook vragen bij als: Door wie laat jij je huis bouwen, doe je het zelf, of door een startende ondernemer of een bouwbedrijf met een goede reputatie? Al deze factoren bepalen uiteindelijk de prijs van je huis.

Ontwikkeling van een app kent ook soortgelijke factoren. Hieronder worden een aantal belangrijke factoren behandeld.

  • Type app
  • Platform (Besturingssysteem)
  • Grootte & Complexiteit
  • Design & Gebruiksvriendelijkheid (UI & UX)

Type app

Er zijn ontzettend veel verschillende type apps voor prive, publiekelijk en zakelijk gebruik. Het type app kan van grote invloed zijn op de prijs doordat het ene type complexer is dan de ander. Voorbeelden van verschillende type apps zijn:

  • Social Media (Community)
  • Health & Fitness
  • Games
  • IOT apps (Internet Of Things)
  • Audio en video (streaming)
  • Company Dashboards
  • Eten en drinken
  • E-Commerce (Shopping)

Afhankelijk van het type app kunnen er bepaalde kosten bijkomen. Gaming apps vergen een expertise in speciale game-development tools. Apps die communiceren met slimme apparaten (iOT) zijn prijzig omdat er een koppeling gebouwd moet worden tussen de app en het apparaat. E-Commerce (webshop) is daarentegen vrij eenvoudig, er is veel documentatie over te vinden en daardoor relatief goedkoop.

Tip: Bepaal vroegtijdig wat voor type app je wilt laten ontwikkelen. Dit maakt het zoeken en kiezen van een geschikte ontwikkelingspartij eenvoudiger. Daarnaast geeft dat de ontwikkelingspartij een beter beeld van de aanvraag.

Note: De verschillende type apps sluiten elkaar niet perse uit, een social media app kan tegelijkertijd ook een shop functie hebben. Het type app bepalen maakt alleen duidelijk wat het uitgangspunt is en waar de focus ligt.

Platform

Waarop moet jouw applicatie kunnen draaien, iPhone, Android, desktop of web? Of liever op allemaal? In andere woorden, waarop is jouw doelgroep te vinden? Apps ontwikkelen voor meerdere platformen heeft veel voordelen maar dit heeft ook invloed op de ontwikkelingstijd en daardoor ook op de ontwikkelingskosten. Choose smart!

Dit zijn de verschillende platformen

  • iOS (iPhone, iPad, etc)
  • Android (Samsung, OnePlus, Google Pixel, etc)
  • Web (Chrome, Safari, Firefox, etc)
  • Desktop (Windows, MacOS, Linux)
  • Cross-platform (Combi van meerdere platformen)

Kort door de bocht, een web app is vaak het goedkoopst. Mobiele apps moeten geupload worden naar de App Store en/of Playstore en de app moet daarbij voldoen aan de eisen van desbetreffende applicatiewinkel, wat resulteert in extra kosten.

iOS
iOS is het besturingssysteem van Apple apparaten zoals iPhone, iPod en iPad. Ontwikkeling van een iOS app is alleen mogelijk in een Apple ontwikkelingsomgeving (Xcode). Een iOS app, oftewel een native app, wordt gedownload in de App Store. Qua ontwikkelingskosten staat iOS gelijk aan Android, alhoewel kan iOS duurder uitpakken doordat Apple strenger is bij het controleren van de app op kwaliteit en toegevoegde waarde. Dit kan resulteren in extra kosten.

Android
Android is het besturingssysteem voor bijna alle smartphones (Samsung, OnePlus, Google Pixel, etc) behalve Iphone. Een Android app is een native app die te downloaden is in de Google Play Store. Met een Android app geniet je een groter bereik dan bij iOS. In Nederland heeft Android een marktaandeel van 59,44% en iOS van 40,29%.

In Nederland heeft Android een marktaandeel van 59,44% en iOS van 40,29%

Web
Een webapplicatie is niets meer dan een website met extra functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een webshop, een administratie systeem of een social media platform. Het zijn allemaal web applicaties die bereikt kunnen worden via een browser (Chrome, Safari, etc.). Ontwikkeling van een web app is relatief eenvoudig en goedkoop ten opzichte van een native app. Ook het live zetten van de app en updates doorvoeren is een stuk eenvoudiger. Webapplicaties zijn wel wat beperkt in functionaliteit in vergelijking met native en desktop apps. Zo kan je bij een native app gebruik maken van de camera en de interne opslag van het apparaat. Bij webapplicaties is dit beperkter.

Desktop
Een applicatie voor de PC of laptop. De app kan via de App Store gedownload worden of via een browser. Voorbeelden van desktop apps zijn Microsoft Word, Spotify Desktop en Adobe. Een desktop app heeft één groot voordeel ten opzichte van een webapp en dat is functionaliteit, er is veel meer mogelijk. Een nadeel is dat desktop applicaties minder worden gebruikt.

Cross-platform
Een app die op meerdere platformen kan draaien met dezelfde codebase wordt een Cross-platform app genoemd. Bijvoorbeeld een urenregistratie app voor het hele bedrijf. Deze kan via de browser gevonden worden (webapp) maar ook in de App Store (iOS app) en Play Store (Android app), wel zo makkelijk voor de gebruiker.

Voor de developer wordt het een stuk complexer maar nog altijd eenvoudiger dan meerdere apps ontwikkelen voor de verschillende platformen (web, iOS en Android). Bij cross-platform ontwikkeling moet de ontwikkelaar rekening houden met verschillende schermgroottes en algemene design patronen. Dat kan per platform verschillen. Een groot voordeel van Cross-platform is dat je de functionaliteiten kan hergebruiken. Per platform hoeft alleen de layout en de schermen (frontend) gemaakt te worden. Dit scheelt een hoop in ontwikkelingstijd.

TIP: Het hoeft niet allemaal tegelijkertijd. Bepaal de prioriteit van iedere functie en begin eerst met het Minimum viable product (MVP), een app die klaar is voor gebruik met alleen alle essentiële functies. Vervolgens kan je doorontwikkelen en extra functionaliteiten toevoegen.

Dashboard applicatie in browser, op iPad en op iPhone